Wp Automatic ile Pinterest Affiliate Marketing

Resim
Wp Automatic ve Pinterest Automatic ile Pinterest Affiliate Marketing Herkese Merhaba, Pinterest güncelleme yaptı sanırım. Şuan sistem çalışmıyor. Konuyu okuyanları bilgilendirmek istedim. İlgili kişilerle görüştüm Çözüm bulamadık. Konuyu Silmiyorum belki birisi çözüm üretebilir. Bilginize Bugün sizlere pin to pin sisteminden aşina olduğunuz Themeforest'taki Wordpress Automatic ve Pinterest Automatic ile Pinterest üzerinden nasıl affiliate marketing yapılır onu anlatacağım.  Affiliate Marketing'e aşina olmayan varsa Affiliate Marketing Rehberini inceleyebilir. Affiliate yapılabilecek platformlara bakabilir ve kendine uygun alanı seçebilir. Bu yazı Pinterest üzerine olacak ve Admitad Satış Ortaklığı programı üzerinden anlatacağım. Aslında mantığı aynı olduğu için tüm affiliate programları için uygulayabileceksiniz.  Admitad kullanımı için hem youtube'daki kendi tanıtım videolarını izleyebilir hem de benim yazdığım görsel içerikli yazıları okuyabil

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı Nedir ? )

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı Nedir ? )

Affiliate Marketing sistemini baştan sona anlatacağım bu blogda hali hazırda olan tanım ve bilgileri başka kaynaklardan kopyalayıp yapıştıracağım. En baştan başlayan birinin bu tanımlara ihtiyacı olacağını düşünerek bunu yapıyorum. Tanımları vs tekrar kendim yazmam hem zaman hemde akıcılık bakımından daha kolay olacağını düşünüyorum. 

Markalar kendilerine ait olan affiliate marketing sistemleri ya da aracı affiliate network siteleri ile bir komisyon sistemi oluştururlar. Bu şekilde para kazanmak isteyen kullanıcılar da markaların kendi oluşturduğu yahut aracı kurumlarla bu sistemlere dahil olur ve sahip oldukları networku kullanıp para kazanırlar.
İşte, kitle (network) sahipleriyle markalar arasındaki bu işbirliği affiliate marketing adı verilen sistemi ortaya çıkarmıştır.

Affiliate Marketing Nedir?


Satış ortaklığı olarak tanımlanan Affiliate Marketing, “CPA” yani “Cost Per Action” olarak ifade edilir. Türkçesi “işlem başına maliyet” olan bu modelde; ürünün sahibi yani firma/marka, affiliate siteleri ile ürün/hizmet reklamını kendi çaba ve networkü ile yapan kişiler vardır. Affiliate Marketing, en bilinen ve temel anlamıyla doğrudan satış işinin internet versiyonudur. Ancak daha gelişmiş bir modelidir.

İnternetten ve sosyal medya üzerinden para kazanmaya başlamak, ürün reklamı yapmak ve/veya yaptırmak artık tüm markalar ve kullanıcılar için doğallaşan ancak çok da kolay olmayan bir süreçtir. Şimdi 2 farklı açıdan affiliate marketing konusuna değineceğiz.


Şirket Açısından Affiliate Marketing

Marka/Şirket açısından bakıldığında, eğer sektörünüzde rekabet etme gücünüz varsa (fiyat, lojistik, dağıtım, üretim maliyeti vb.) ve çevrenizde ürünlerinizin/hizmetlerinizin reklamını yapabilecek kadar bir topluluğa (influencer, fenomen, blogger, vlogger vs.) sahip kişiler varsa affiliate marketing ile büyük kazançlar elde edebilirsiniz.

Kişiler Açısından Affiliate Marketing

Kullanıcılar açısından bakıldığında; size ait olmayan hatta sizinle hiç ilgisi olmayan ürünlerin dahi reklamını yaparak, bu ürünlerin satışını sağlayabilirsiniz. Böylece yaptığınız her satıştan komisyon alabilirsiniz. Böylece ister ek gelir ister direkt gelir modeli olarak düşünebileceğiniz affiliate marketing üzerinden ciddi kazançlar elde edebilirsiniz.
İnternetten satış başına komisyon anlayışı üzerine geliştirilmiş olan “affiliate marketing”in Türkçedeki karşılığı ise “satış ortaklığı”dır. En temel anlamıyla ise Affiliate Marketing, internetten para kazanma sistemidir.

Affiliate Marketing 2 Şekilde Gerçekleşir

Dijital pazarlamanın farklı bir boyutu olan affiliate marketing ile kazanç elde etmenin 2 alternatifi vardır. İlki ürün sahipleri yani firmalarla direkt gerçekleştirilen sistem, diğeri de aracı siteler üzerinden gerçekleştirilen sistem. Bu konuya ilişkin detaylar şöyle;
  • Ürün Sahipleri/Firmalar: Ürün sahipleri ve firmaların yaptıkları ilk iş, aracı sitelere mal ve/veya hizmetlerini eklemektir. Daha sonra her firma, kendi kar marjına göre, satış ortaklığı yapacağı kişiler ile komisyon karşılığında işbirliği yapmaktadır. Ayrıca her şirket affiliate marketing yapabilir ve bu yöntem doğru uygulandığında şirketin pazar payının büyümesine katkı sağlar.
  • Aracı Siteler: “Affiliate network” de denilen aracı sitelerin amacı; firmaları ve satış ortaklarını aynı sistemin içerisinde buluşturmaktır. Aracı siteler, firmalar ve satış ortakları için teknik alt yapıyı ve finansal sistemi hazırlarken, ürün sahipleri ürünleri eklemekte ve satış ortakları da aracılık etmek ürünleri seçerek affiliate marketing’i başlatmaktadır.

Affiliate Marketing’te Aracı Sitelerin Rolü Nedir?

Aracı sitelerin temel misyonu, satış ortaklarının satışlarını gerçekleştirebilmeleri için reklam linkleri oluşturmaktır Bu linkler sayesinde satış yapma kolaylığı olduğu gibi satışların takibi de kolaylaşmaktadır. Affiliate marketing için aracılık sağlayan bu sitelere üye olmak ücretsizdir. Bu arada satış ortaklarına ödemeler aracı siteler üzerinden gerçekleştirilir. Bu durum aynı zamanda sistemin sürdürülebilirliğini ve şeffaflığını sağlamaktadır.

Satış Ortakları

Satış ortakları; blog, Youtube, haber siteleri, dijital dergiler, sosyal ağlar veya (Adwords vb.) gibi reklam / pazarlama kanallarını kullanırlar. Tabi öncelikle affiliate marketing için aracı siteolarak tanımladığımız siteye üye olup orada iş ortaklığı yapmak istedikleri şirketleri ve ürünleri belirlerler. Sonrasında bir strateji oluşturup reklama başlarlar. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta; ürünlerle ilgili sorumluluğun satış ortaklarına ait olmamasıdır.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Aslında bu sektörde para kazanmanın yani iş yapmanın mantığı oldukça basittir. Genel olarak çiftçi ve avcı yöntemlerinden bahsedilir. Fakat ben size bunu biraz daha geniş bir şekilde açıklayacağım. Zira affiliate marketing de önemli olan satış yapacağınız müşterileri bulmaktır. Burada da devreye reklam girmektedir.
  • Reklam İçin İhtiyacınız Olan Alt Yapıyı Hazırlayın.

Reklam için en çok tercih edilen 3 reklam stratejisinden bahsedeceğim. Tabi ki siz bu süreçte farklı yöntemler de belirleyebilirsiniz. Burada en etkili yöntem blog açmaktır. İlk olarak onunla başlayalım

Blog Açmak

Affiliate marketing odağında reklam yapmak için en etkili yöntem blog açmaktır. Burada önemli olan ise blogunuzun hedef kitlenize yönelik olmasıdır. Hedef kitle ve müşteri odaklı olarak kurduğunuz blogunuzda, affiliate marketing çalışmaları yaptığınızda son derece güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Blogunuzu açma amacınız affiliate marketing yapmaksa, blogunuzda yer vereceğiniz konularda ilk yapmanız gereken müşteri gibi düşünmektir. Hedef kitleniz yani okuyucularınız/takipçileriniz gibi düşünerek, internette yapılan aramalarda, hedef kitlenizin önüne nasıl çıkacağınızı anlayabilirsiniz. Bu stratejiyle blogunuzu oluşturduktan sonra içeriklerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Blogunuzdaki yazıların içerisine ilgili reklam linklerini koyarak, okuyucuları satış ortaklığı yaptığınız ürüne yönlendirebilirsiniz. Bu şekilde blogunuzu ziyaret edip o yazıyı okuyanlar ve yazıdaki linklere tıklayanlar affiliate marketing için size katkı sağlayacaktır. Tabi yalnızca tıklayıp o siteyi ziyaret etmeleri yeterli değil. Sizin verdiğiniz bağlantıyı kullanarak o ürün(leri) satın almaları gerekir.

Sosyal Medya

Başta Facebook olmak üzere tüm sosyal medya mecralar üzerinden affiliate marketing yapmak mümkündür. Bu işlemi yapmak için hedef kitlenize yönelik bir sayfaya ihtiyacınız var. Bu sayfayı kurup büyüttükten sonra ve sizi aktif takip eden takipçileriniz olduktan sonra, reklam linklerinin yer aldığı paylaşımlar yaparsınız. Bu da satış yapmanızı sağlar.

İnternet Reklamları

Google Adwords gibi platformlar sayesinde hedef kitleye daha kolay ulaşmak mümkündür. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta; bu tarz platformlarda reklam vermeniz için para ödemeniz gerektiğidir. Doğal olarak bu reklamları daha iyi planlamanız gerekmektedir. Eğer reklamlardan kazandığınız ücret, bu platformlarda harcadığınızın altında kalırsa sizi zarara uğratacaktır. Bu yüzden bu platformları kullanırken iyi bir optimizasyon yapmanız gerekmektedir.
  • Potansiyel Müşteriye Ulaşın
Biraz öncede belirtmiş olduğum gibi potansiyel müşteriye ulaşmanızdaki en önemli nokta, blogunuz veya reklam yapmayı düşündüğünüz platformdaki takipçilerinizindir. Çünkü onlar aynı zamanda potansiyel müşteri yani hedef kitlenizdir. Bu şekilde geliştirmiş olduğunuz platformunuzda müşteriniz gibi düşünüp, bu yönde içerikler hazırlamanız sayesinde daha kolay reklam alabilirsiniz ve aldığınız reklamlar sayesinde satış yapma imkanınız ve platformunuzdan gelir elde etme şansınız daha yüksek olacaktır.
  • Doğru Ürün Seçimi Yapın
Reklamı yapmanızın sebebi kazanç elde etmek olsa da reklamını yaptığınız ürünlerin kalitelerine dikkat etmeniz, ilerleyen dönemlerde verdiğiniz reklamlara olan güveni de belirleyecektir. Ürün seçimi yapılırken iki duruma dikkat etmek gerekmektedir.
Bunlar;
  • Komisyon Oranı: Komisyon oranını belirleyen taraf firmalardır. Her firma kendi maliyet ve kâr durumuna göre komisyon oranını belirlemektedir. Genel olarak ürünün kalitesi ne kadar artarsa maliyeti de o kadar artacağı için komisyonu da daha düşük olmaktadır.
  • Kalite: Ürün kalitesini, alacağınız komisyon oranına göre daha üst sırada tutmanız gerekmektedir. Bunun sebebi, ürünlerin güvenilir olmasıyla birlikte satış oranlarında değişim olmasıdır. Sıradan bir ürün markalı bir ürüne göre daha fazla komisyon verse bile markalı ürünün tercihi, güvenilirlikten dolayı daha çok olacaktır. Bunun için markalı ürünün uzun vadede getirisi daha fazla olacaktır.

Affiliate Marketing Yapabileceğiniz Markalar

Artık birçok marka affilate marketing sistemine geçerken bunlardan bazılarını sizinle paylaşmak istedim. Paylaşacağım networkler benim kullandığım ve ödeme aldığım affiliate sağlayıcıları. Bir çok farklı affiliate networkü var. Ayrıca e ticaret sitelerinin kendi programları da mevcut. Affiliate networklerde bir çok e ticaret sitesi olduğu için daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Şimdi gelelim kullandığım networklere. Bu panelleri diğer yazılarda daha detaylı inceleyeğiz.

Sonuç Olarak Affiliate Marketing

Genel olarak Affiliate Marketing Nedir? sorusuna yanıt verdiğimiz bu makalede konuya ilişkin detaylı bir aktarım gerçekleştirmeye çalıştık. Özetle, affiliate marketing, internetten para kazanmanın kolay ve esnek bir yolu olduğu için yıllardır tercih edilen ve her geçen gün geliştirilen bir yöntemdir. Ayrıca satış ortağına herhangi bir sorumluluk yüklemediği için en rahat ve özgür kazanç modelidir.
Eğer siz de internetten para kazanma yöntemlerinden bir olan affiliate marketing ile gelir etmeyi düşünürseniz hemen bunun için çalışmaya başlayabilirsiniz.


Tanımlamalarr için alınan kaynak


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Platformda Affiliate Marketing Yapılabilir ?

Wp Automatic ile Pinterest Affiliate Marketing